فهرست مطالب

Advances in Medical and Biomedical Research - Volume:17 Issue: 67, 2009

Journal of Advances in Medical and Biomedical Research
Volume:17 Issue: 67, 2009

  • تاریخ انتشار: 1388/06/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید مهران مرعشیان، پریسا فرنیا، شیما سیف، صابر انوشه صفحه 1
    زمینه و هدف
    اختلافات فردی در بروز یا عدم بروز بیماری فعال سل شرایط را برای مطالعات فراوانی در خصوص علل زمینه ای از قبیل ژنتیک میزبان در ابتلا به این بیماری فراهم کرده است که از این بین می توان به مطالعات بر روی آنتی ژن لکوسیتی انسانی، گیرنده ی ویتامین D، پروتئین ماکروفاژی مرتبط با مقاومت طبیعی از نوع 1، لکتین متصل شونده به مانوز و نیز فاکتور نکروز توموری اشاره نمود. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین پلی مرفیسم های ژن بیان کننده ی گیرنده ی ویتامین D شامل ApaI، BsmI، FokI و TaqI با تمایل به ابتلا به بیماری سل ریوی انجام گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت یک تحقیق مورد-شاهد ی صورت گرفت. گروه مورد مشتمل بر 164 بیمار و گروه شاهد 50 نفر افراد سالم در معرض خطر سل بودند. پس از تعیین ژنوتیپ های مربوط به هر جایگاه اختصاصی ژن گیرنده ی ویتامین D، فراوانی آن ها در هر گروه بدست آمده، پس از مقایسه ی دو گروه مورد و شاهد از نظر این فراوانی ها و تعیین نسبت شانس و فاصله ی اطمینان برای هر ژنوتیپ به توصیف ارتباط بین ژنوتیپ های خاص با بروز یا عدم بروز بیماری سل پرداخته شد.
    یافته ها
    در مقایسه ی گروه های مذکور از نظر فراوانی پلی مرفیسم ها، ژنوتیپ هاپلوئید AbfT و دیپلوئید AAbbFfTT تنها ژنوتیپ هایی بودند که از نظر آماری بین دوگروه اختلاف فراوانی معنی دار داشتند.
    نتیجه گیری
    دو ژنوتیپ AbfT و AAbbFfTT دارای اثر حمایتی در برابر ابتلا به سل تشخیص داده شدند، اما هیچ ژنوتیپی با نقش زمینه سازی ابتلا به سل یافت نشد. برای بیان دقیق تر و تعمیم یافته ها نیاز به مطالعه ای با شرکت کننده های بیشتر و در نتیجه قدرت بالاتر اجتناب ناپذیر است.
    کلیدواژگان: سل ریوی، گیرنده ی ویتامین D، پلی مرفیسم
  • زهرا قهرمانی، سوده رضایی کلج، محمدرضا زرین دست، بیژن جهانگیری، محمدرضا جعفری صفحه 11
    زمینه و هدف
    JWH133 به عنوان آگونیست گیرنده ی کانابینوئیدی-2 شناخته شده است که واجد اثر ضد درد است. سلکوکسیب (یک مهار کننده ی اختصاصی آنزیم سیکلوکسیژناز 2) به عنوان یک داروی ضد درد، کاربرد بالینی دارد و احتمالا در مسیر سیکلوکسیژناز به همراه اثر بی دردی کانابینوئیدها دخالت می نماید. هدف از مطالعه ی حاضر بررسی اثر سلکوکسیب با دوز معمول و ناچیز بر بی دردی حاصل از JWH133 بوده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه تداخل احتمالی تزریق دوز معمول (50 تا200 میلی گرم بر کیلوگرم) و بسیار ناچیز (25 و 50 نانو گرم بر کیلوگرم) سلکوکسیب برروی اثر بی دردی حاصل از تزریق داخل صفاقی JWH133 با استفاده از آزمون فرمالین در موش سوری بررسی شده است.
    یافته ها
    JWH133 فقط در مرحله ی یک آزمون فرمالین، اثر بی دردی نشان داد. دوز معمول (50 تا 200 میلی گرم بر کیلوگرم) و دوز بسیار ناچیز سلکوکسیب (25 تا50 نانو گرم بر کیلوگرم) اثر بی دردی JWH133 را تقویت نمود.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که سلکوکسیب اثر بی دردی حاصل از JWH133 را تحت تاثیر قرار داده است و در ضمن دوز معمول سلکوکسیب در تضاد با دوز بسیار ناچیز این دارو در آزمون فرمالین در موش سوری تاثیر گذار بوده است.
    کلیدواژگان: JWH133، بی دردی، سلکوکسیب، دوز ناچیز و موش سوری
  • مجتبی احمدی، پریسا فرنیا، الهه تاج الدین، پیام طبرسی، پروانه بقایی، محمدرضا مسجدی، علی اکبر ولایتی صفحه 23
    زمینه و هدف
    هدف از این مقاله شناسایی و تمایز الگوی ژنتیکی سویه های مایکوباکتریوم توبرکلوزیس کمپلکس بیماران مسلول با استفاده از پلی مرفیسمDR(Direct Repeat) با روش اسپولیگوتایپینگ می باشد.
    روش بررسی
    کشت مثبت متلعق به 238 بیمارمبتلا به سل ریوی از نظر اسپولیگوتایپینگ مورد بررسی قرار گرفت. جداسازی اولیه ی سویه های مایکوباکتریوم باروش پتروف 4 درصد و با استفاده از محیط جنسون Lowenstein Jensen (LJ) انجام شد و برای شناسایی سویه ها از آزمایشات بیوشیمیایی از قبیل، نیاسین، فعالیت کاتالاز، احیای نیترات استفاده شد. حساسیت دارویی در برابر ایزونیازید (2/0 میکروگرم در میلی لیتر)، ریفامپین (40 میکروگرم در میلی لیتر، استرپتومایسین (10 میکروگرم در میلی لیتر) و اتامبوتول (2میکروگرم در میلی لیتر) به روش تناسبی انجام و سویه ها به سه گروه حساس، MDR و غیر MDR تقسیم بندی شدند. سپس DNA از کلنی های مثبت با روش CTAB استخراج گردید. قطعات مورد نظر با روش PCR تکثیر شده و پس از دناتوره کردن قطعه ی تکثیر شده، عمل هیبریداسیون با آنزیم استرپتاویدین پر اکسیداز به روشLine Reverse Blot صورت گرفت. با اضافه کردن مقداری لومینسانس و قرار دادن غشاء بر روی فیلم X-ray، رادیوگرافی انجام گردید.
    یافته ها
    سویه ها به 9 دسته (،CAS1،CAS2 Beijing، Haarlem، U، T1،T2، EAI2 EAI3) متمایز شدند، که بیشترین تعداد مربوط به سویه ی Haarlem (27 درصد، 238/66) و CAS1 (25 درصد، 238/60) می باشد. همچنین با این روش دو سویه ی متعلق به مایکوباکتریوم بویس شناسایی شد.
    نتیجه گیری
    این روش سریع، ساده و دارای حساسیت بالا برای تمایز سویه های مایکوباکتریوم توبرکوزیس و مطالعات اپیدمیولوژی می باشد.
    کلیدواژگان: مایکوباکتریوم توبرکلوزیس کمپلکس، اسپولیگوتایپینگ، بیماران سلی
  • فضه حیدری، پریسا فرنیا، جمیله نوروزی، احمد مجد، الهه تاج الدین، محمدرضا مسجدی، علی اکبر ولایتی صفحه 33
    زمینه و هدف
    با توجه به انتشار جهانی مایکوباکتریوم های آتیپیک، شناسایی و تشخیص این نوع از مایکوباکتریوم ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. اخیرا مطالعات مولکولی انجام شده با استفاده از روش های انگشت نگاری ژنتیکی که پر هزینه و وقت گیر است، لوکوس های اختصاصی مربوط به مایکوباکتریوم ها را شناسایی کرده است. در این مطالعه علاوه بر روش hsp65 PCR-RFLP، لوکوسQUB3232(590bp) با استفاده از روش توالی های تکراری پشت سرهم (VNTR) برای تمایز مایکوباکتریوم های آتیپیک از مایکوباکتریوم توبرکلوزیس کمپلکس مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    این بررسی بر روی 371 نمونه ی ریوی و خارج ریوی جدا شده از بیماران با علائم سل ریوی انجام شد. بعد از جدا سازی و کشت این نمونه ها با استفاده از محیطLJ، تست های افتراقی شامل احیای نیترات، آزمایش فعالیت کاتالاز، آزمایش نیاسین، سرعت رشد و تولید پیگمان انجام شد. سپس حساسیت دارویی با روش نسبتی صورت گرفت DNA. به روش فنل- کلروفرم استخراج و قطعه ی hsp65 توسط PCR تکثیریافت. قطعات تکثیر یافته توسط آنزیم های AvaII، HpaIIو HphIهضم و الگوی بدست آمده، روی اگارز 3 درصد الکتروفورز شد. همچنین لوکوس QuB3232(590bp)با استفاده از روش VNTR در نمونه های مایکوباکتریوم های آتیپیک و توبرکلوزیس کمپلکس مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    از مجموع 371 نمونه، 32 نمونه (6/8 درصد) مقاوم به دارو (MDR)، 184 نمونه (5/49 درصد) حساس و 155 نمونه (41 درصد) غیر MDR گزارش شدند که 15 درصد از نمونه های MDR و 22 درصد از نمونه های غیر MDR مربوط به مایکوباکتریوم های آتیپیک بودند. از مجموع 43 نمونه ی آتیپیک، 12 نمونه، سریع الرشد (9/27 درصد) و بقیه، کند رشد (1/72درصد) بودند. از میان کند رشدها، 58 درصد مایکوباکتریوم سیمیه و 19 درصد مایکوباکتریوم کانزاسی جدا گردید. لوکوس QuB3232با حساسیتی برابر 80 درصد توانست مایکوباکتریوم های آتیپیک و توبرکلوزیس کمپلکس را از یکدیگر تمایز دهد.
    نتیجه گیری
    لوکوس QuB3232 دارای قدرت افتراق بالایی بین مایکوباکتریوم های آتیپیک و تیپیک می باشد. بنابراین می توان به جای PCR-RFLP، لوکوس QuB3232 را با استفاده از روش VNTR برای تمایز این دو دسته مورد استفاده قرار داد. واژگان کلیدی: مایکوباکتریوم های آتیپیک، VNTR، لوکوس QuB3232
    کلیدواژگان: مایکوباکتریوم های آتیپیک، VNTR، لوکوس QuB3232
  • صابر انوشه، پریسا فرنیا، محمد کارگر، مهدی کاظم پور، شیما سیف، جمیله نوروزی، محمدرضا مسجدی، علی اکبر ولایتی صفحه 45
    زمینه و هدف
    مایکوباکتریوم توبرکلوزیس عامل ایجاد کننده ی بیماری سل، سالیانه موجب مرگ و میر بیش از سه میلیون نفر در جهان می گردد. در حدود یک سوم جمعیت جهان با این باکتری آلوده هستند که 5 تا 10 درصد از این افراد به سل فعال مبتلا می باشند. حساسیت به این بیماری در میان افراد مختلف متفاوت بوده، این تفاوت ها می تواند ناشی از فاکتور های میزبانی و به ویژه حساسیت ژنتیکی افراد مختلف به این بیماری باشد. TNF-α در فرآیند دفاع میزبانی در برابر عفونت های مایکوباکتریال دارای نقشی محوری بوده، پلی مرفیسم های ژنتیکی TNF-α می توانند بر کارایی و قابلیت پاسخ های ایمنی در برابر عفونت تاثیرگذار باشند. هدف از این مطالعه بررسی فراوانی موتاسیون های ژن TNF-α و ارتباط آن با بیماری سل ریوی بود.
    روش بررسی
    60 بیمار مبتلا به سل ریوی و 60 فرد سالم به عنوان کنترل مورد مطالعه قرار گرفتند و ژنوتیپ نواحی 238-، 244-، 308-، 857- و 863- با استفاده از تکنیک PCR-RFLP مشخص گردید. نتایج بدست آمده توسط آزمون فیشر و کای زوج آنالیز گردید و از نظر انطباق با تست هاردی – وینبرگ مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده ارتباط معنی داری را در دو ناحیه 308- و 857- بین دو گروه بیمار و کنترل نشان داد (05/0>P).
    نتیجه گیری
    وجود موتاسیون در دو ناحیه 308- و 857- احتمالا می تواند حساسیت افراد را در برابر عفونت مایکوباکتریوم افزایش دهد و تعیین ژنوتیپ این نواحی می تواند در شناسایی افراد با ریسک بالای ابتلا مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سل ریوی، پلی مرفیسم، فاکتور نکروز دهنده ی توموری
  • سمیه ستوده، سید نجات حسینی *، سید نورالدین موسوی نسب، محمدحسین مقیمی، داریوش ناظمی سلمان، علی شقاقی، مرتضی نظریان صفحه 55
    زمینه و هدف
    تمایل کم در به کارگیری تغذیه ی خوراکی زودرس در جراحی دستگاه گوارش فوقانی و پیشنهاد برخی از مطالعات، جهت انجام مطالعه ی کارآزمایی بالینی در این زمینه، ما را بر آن داشت تا با انجام این مطالعه نتایج و پیامدهای تغذیه ی خوراکی زودرس و تغذیه ی خوراکی به روش متداول در بیماران با جراحی های دستگاه گوارش فوقانی را مورد مقایسه قرار دهیم.
    روش بررسی
    در این مطالعه 52 بیمار که تحت آناستوموز معدی روده ای یا آناستوموز صفراوی روده ای در دستگاه گوارش فوقانی قرار گرفته بودند به طور تصادفی به یکی از دو گروه، با تغذیه ی خوراکی زودرس و روش متداول تقسیم شدند. برای تمام بیماران زمان خروج لوله ی بینی معدی، میزان تحمل به شروع تغذیه ی خوراکی، ایلئوس، تهوع، استفراغ، زمان اولین دفع گاز، مدت زمان بستری پس از جراحی، رضایت مندی بیماران و عوارض ثبت شد.
    یافته ها
    متوسط زمان شروع تغذیه ی خوراکی به ترتیب 19/0± 04/2 و 32/1 ± 87/5 روز در گروه با تغذیه ی خوراکی زودرس و روش متداول بود. 24 بیمار (3/92 درصد) در گروه زودرس و 21 بیمار (3/91 درصد) در گروه روش متداول به شروع تغذیه ی خوراکی تحمل نشان دادند. مدت زمان بستری در بیمارستان به دنبال جراحی در روش زودرس 62/5 و در روش متداول 04/ 8 روز بوده است. 24 نفر (3/92 درصد) از گروه روش تغذیه ی خوراکی زودرس که دو روز پس از جراحی آغاز شده بود، راضی بودند. 13 بیمار (5/56 درصد) در گروه روش متداول از تاخیر در شروع تغذیه ی خوراکی ناراضی بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که تغذیه ی خوراکی زودرس در جراحی دستگاه گوارش فوقانی بی خطر است و در مقایسه با روش متداول سبب کاهش زمان اولین دفع گاز یا اجابت مزاج، استفاده از سرم، مدت زمان بستری و در نتیجه کاهش هزینه های بیمارستانی می شود.
    کلیدواژگان: تغذیه ی خوراکی زودرس، جراحی دستگاه گوارش فوقانی، لوله ی بینی معدی
  • ابوبکر مرادی، علی کرمی، علی حق نظری، زینب احمدی، رحیم سروری زنجانی، سیده مهری جوادی صفحه 66
    زمینه و هدف
    روش های مختلفی جهت تشخیص سالمونلا وجود دارد. اما روش هایی که بر پایه ی ژنوم و DNA هستند، تکنیک های بهتری جهت تشخیص می باشند. PCR روشی سریع و حساس است و به علت کارایی بالا به طور گسترده ای در تشخیص سریع پاتوژن ها به کار گرفته می شود. اما دارای محدودیت هایی نیز می باشد (استفاده از دستگاه های مربوطه زمان و هزینه زیادی را می طلبد)، به همین دلیل جهت رفع این مشکلات روشی به کار گرفته شد که معایب روش های مبتنی بر PCR را به حداقل برساند.
    روش بررسی
    در این بررسی از روش تکثیر هم دمای وابسته به حلقه (LAMP) استفاده شد و با PCR مورد مقایسه قرار گرفت. برای مقایسه ی PCR و LAMP از 7 سویه ی مختلف سالمونلا استفاده شد. برای انجام PCR از دستگاه ترموسایکلر استفاده شد اما در روش LAMP بدون نیاز به دستگاه گران قیمت ترموسایکلر و تنها با استفاده از یک بلوک دمایی ساده و ارزان، ساخت داخل کشور تشخیص انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که هر دو روش LAMP و PCR به طور اختصاصی قادر به شناسائی سالمونلا می باشند. روش LAMP بر خلاف PCR که بر روی ژل الکتروفورز الگوی تک باند ایجاد می نماید یک الگوی نردبانی ایجاد می نماید و در کنترل منفی هیچ باندی مشاهد نمی شود. همچنین روش LAMP 100 برابر حساس تر از PCR معمولی است. بر اساس نتایج این تحقیق در روش LAMP در عرض کمتر از 90 دقیقه تشخیص انجام شد ولی در PCR معمولی تشخیص بیش از 3 ساعت به طول انجامید. مزیت دیگر این روش عدم وابستگی به چرخه های دمایی و دستگاه ترموسایکلر بود.
    نتیجه گیری
    روش LAMPدر مقایسه با PCR تقریبا 3 برابر سریع تر، 100 برابر دقیق تر، 10 برابر ارزان تر است که می تواند کاربرد گسترده ای در آزمایشگاه های تشخیص پزشکی، پزشکی قانونی، کشاورزی، تحقیقاتی و آزمایشگاه های کوچک و سیار داشته باشد و جهت مطالعات همه گیرشناسی، تشخیص و شناسایی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سالمونلا، ایزوترمال، PCR، DNA، LAMP
  • هاله رحمانپور، رقیه حیدری، سید نورالدین موسوی نسب، فرانک شریفی، شیوا فکری صفحه 79
    زمینه و هدف
    سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) شایع ترین اختلال اندوکرین (هورمونی) زنان در دوران باروری است. مطالعات کمی در رابطه با بررسی شیوع این سندرم در کشور ما انجام شده است. با توجه به زمان شروع PCOS از دوران نوجوانی و عوارض بعدی آن، این مطالعه با هدف تعیین شیوع PCOS در نوجوانان شهر زنجان انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه یک مطالعه توصیفی مبتنی بر جامعه بود که در آن 1882 نفر نوجوان دختر 14 تا18 ساله، به صورت تصادفی از دبیرستان های شهر زنجان وارد مطالعه شدند. تشخیص PCOS از طریق گرفتن شرح حال و انجام معاینه براساس وجود الیگومنوره و علائم بالینی هیپر آندروژنیسم شامل هیرسوتیسم، آکنه و ریزش موی با الگوی مردانه انجام شد. به دلیل وجود ارتباط بین چاقی و PCOS، BMI و شیوع چاقی مرکزی در همه افراد تعیین شد. نتایج حاصله با استفاده از آزمون کای دو تجزیه و تحلیل شده و سطح معنی داری 05/0 از نظر آماری معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در این مطالعه شیوع PCOS9/2 درصد (54 نفر)، شیوع اختلال قاعدگی 9/16 درصد (281نفر)، هیرسوتیسم 6/8 درصد (161 نفر)، آکنه 7/11 درصد (220نفر) و آلوپسی مردانه 9/6 درصد (130 نفر) بود. بین افراد نرمال و مبتلا به PCOS از نظر اضافه وزن و شیوع چاقی مرکزی تفاوتی وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    شیوع PCOS در شهر زنجان مشابه جوامع دیگر بود. با توجه به عوارض PCOS بهتر است تشخیص و درمان از سنین نوجوانی شروع شود.
    کلیدواژگان: سندرم تخمدان پلی کیستیک، الیگومنوره، هیرسوتیسم، چاقی مرکزی
  • کیقباد قدیری، پرویز احمدی، رامین عبیری، سید ابوالحسن سیدزاده، هما بابایی، علی اصغر صالحی، شمس وزیریان صفحه 89
    زمینه و هدف
    عفونت ادراری یکی از شایع ترین عفونت های باکتریال در سنین کودکی است که می تواند منجر به عوارض جدی مثل نارسایی مزمن کلیه و افزایش فشار خون شود. مصرف به جا و یا نابه جای آنتی بیوتیکی ها منجر به بروز مقاومت میکروب ها می شود. هدف از این مطالعه تعیین حساسیت ضد میکروبی (MIC) آنتی بیوتیک های مورد استفاده در درمان عفونت ادراری ناشی ازE.coli در کودکان به روش E-test بود.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش توصیفی با نمونه گیری غیر تصادفی آسان بر روی 87 نمونه سوش E.coli ادراری از بیماران مبتلا به عفونت ادراری انجام شد. MIC هر آنتی بیوتیک با روش E-test تعیین گردید و به منظور طبقه بندی از معیار کمیته ی ملی استاندارد های آزمایشگاهی آمریکا استفاده گردید.
    یافته ها
    از میان 87 بیمار، 57 نفر (5/65 درصد) دختر و 30 نفر (5/34 درصد) پسر بودند. میانگین سنی پسران 41 ماه و دختران 61 ماه بود (015/0=P). MIC صدک 50 و 90 هر آنتی بیوتیک به ترتیب در مورد آمپی سیلین 256و256، آمیکاسین 8/4و5/1، جنتامایسین 32و38/0، نالیدیکسیک اسید 256و5/1، سفتریاکسون 32و023/0، سفکسیم 256و19/0 و کوتریموکسازول 32و32 بود. حساسیت ضد میکروبی در برابر آمپی سیلین 8/21 درصد، آمیکاسین 92 درصد، جنتامایسین 5/75 درصد، سفتریاکسون 4/72 درصد، سفکسیم 5/65 درصد، نالیدیکسیک اسید 4/64 درصد و کوتریموکسازول 4/41 درصد بود.
    نتیجه گیری
    به طور کلی مقاومت آنتی بیوتیکی در این مطالعه بالا بود. کمترین مقاومت مربوط به آنتی بیوتیک آمیکاسین بود. پیشنهاد می گردد با توجه به افزایش قابل توجه و روز افزون مقاومت E.coli به آمپی سیلین وکوتریموکسازول در کودکان، در مورد استفاده از آن ها به عنوان درمان تجربی تجدید نظر گردد و همچنین به جای آن ها از آنتی بیوتیک های آمیکاسین و جنتامایسین و با اثر کمتر سفتریاکسون، سفکسیم و نالیدیکسیک اسید در درمان عفونت ادراری در کودکان استفاده گردد.
    کلیدواژگان: عفونت ادراری، MIC، اشرشیاکولی، E، TEST، کرمانشاه
  • منیژه جزپناهی، افسانه کرمی صفحه 99
    مننژیت از موارد خطرناک سل خارج ریوی و شایع ترین عامل مننژیت مزمن در دنیا می باشد. با درمان به موقع احتمال نقایص فوکال عصبی بسیار کمتر می شود. روش های رایج کشت و اسمیر باسیل اسید فست در تشخیص بکار می روند. روش های جدید و حساسی چون PCR مایع نخاع در تایید تشخیص بسیار ارزشمند هستند. بیمار خانم 26 ساله ای بود که با سردرد مداوم منتشر از 10 روز قبل و تهوع و بی قراری ابتدا در بخش داخلی اعصاب بستری گردید. CT اسکن بدون کنتراست مغز نرمال بود. در بررسی CSF توسط LP نمای مننژیت آسپتیک وجود داشت. بیمار به بخش عفونی منتقل گردید. سایر بررسی ها نرمال بود. LP مجدد در کمتر از 24 ساعت تغییری نداشت. با توجه به هم زمانی فصل شیوع آنتروویروس ها تشخیص ویرال تقویت گردید. همچنین مننژیت لنفوسیترمنفی گزارش شد. به دلیل شدید بودن نسبی علایم، بررسی سل نیز انجام شد که تست جلدی سل بیمار و PCR مایع مغزی نخاعی از نظر سل مثبت گزارش شد. بیمار بعد از یک سال درمان به زندگی عادی بازگشت و در پی گیری مشکلی نداشت. به صرف غیر معمول بودن علایم و آزمایشات بیماران به راحتی نمی توان از دغدغه سل فارغ شد. این امر در موارد مننژیت وپنومونی خصوصا با سیر تحت حاد ومزمن اهمیت بیشتری دارد. با بکار بردن روش حساس PCR، تشخیص تعداد ناچیزی باسیل در نمونه با صرف مدت کم امکان پذیر خواهد بود.
    کلیدواژگان: سل، مننژیت مزمن - PCR
|
  • Sm Marashian *, P. Farnia, Sh Seif, S. Anoosheh Page 1
    Background And Objective
    Many genetic studies on predisposing factors for active tuberculosis have been conducted. Study on human leukocyte antigens (HLA), vitamin D receptor (VDR), NRAMP1, mannose binding lectin (MBL), and tumor necrotizing factor (TNF) are the most studies in this field. This study was planned to identify any relationship between VDR polymorphisms (Apa I, Bsm I, Fok I and Taq I) and susceptibility to TB.
    Materials And Methods
    This case-control study was performed on blood samples from tuberculosis cases (n=164) and controls (n=50). DNA was extracted from white blood cells and the sequences were amplified by PCR followed by restriction digestion (PCR-RFLP technique) using specific primers and enzymes for each polymorphism. VDR polymorphisms were evaluated for two mentioned groups.
    Results
    Two genotypes of AbfT and AabbFfTT were the only statistically significant genotypes which had a dfferent frequency between the study and control groups.
    Conclusion
    Results of this study showed that genotypes of AbfT and AabbFfTT are protective factors against TB in our patients. We could not find any genotype as a predisposing factor for TB in our study group. However, other studies with larger group of samples are needed to find such a relationship.
    Keywords: Pulmonary TB_Vitamin D receptor_Polymorphism
  • Z. Ghahremani *, S. Rezaee, Kalaj, Mr Zarrindast, B. Jahanguiri, Mr Jafari Page 11
    Background And Objective
    JWH133 is known to have cannabinoid-2 (CB2) receptor agonist properties. Celecoxib, a selective cyclooxygenase-2 (COX-2) inhibitor, is also known to have antinociceptive properties. Endocannabinoids produce analgesia possibly through cyclooxygenase (COX) pathway. The aim of the present work was: to study the effect of celecoxib on JWH133 induced antinociception and to compare the effects of two different dose ranges of celecoxib (mg/kg and nano g/kg) on the JWH133 antiniciceptive effect.
    Materials And Methods
    We have studied the possible interaction of administration of mg/kg (50-200 mg/kg) and Ultra-Low Dose (ULD) (25 and 50 ng/kg) of celecoxib on the antinociceptive effect of intraperitoneal (i.p.) injection of JWH133 using formalin test in mice.
    Results
    JWH133 (0.01, 0.1 and 1 mg/kg) induced antinociceptive effect just in phase I of the formalin test. Celecoxib (50-200 mg/kg) and its ULD (25 and 50 ng/kg) attenuated and potentiated, JWH133 induced antinociception, respectively.
    Conclusions
    It is concluded that JWH-133 induced antinociception is modulated by celecoxib and mg/kg doses of celecoxib showed opposite effects compare to its ultra-low doses.
    Keywords: JWH133, Antinociception, Celecoxib, Ultra, Low Dose (ULD), Mice
  • M. Ahmadi, P. Farnia, E. Tajedin *, P. Tabarsi, P. Baghaei, Mr Masjedi, A. Velayati Page 23
    Background And Objective
    Spoligotyping is a method based on 36bp Direct Repeat (DR) chromosomal loci polymorphism which is connected to one or two 35-41 bp spacer sequences. There are 94 different intra DR spacer sequences which are identified so far and only 43 of them are used as usual. Mycobacterium tuberculosis complex strains can be identified based on lacking or having these sequences.
    Materials And Methods
    Spoligotyping test was carried out on 238 TB smear positive patients. Primary separation of mycobacterium strains was done through Petrof 4% method and Lowenstein Jensen (LJ) media. Biochemical tests such as Niacin test/Catalase activity/Nitrate reduction were done in order to identify the strains. Drug sensitivity to INH (0.2Mg/ml)/ RIF (40Mg/ml)/ STM (10Mg/ml) and ETBl (2Mg/ml) identified by proportional method and according to that, the strains were divided into three groups: sensitive, multi drug resistance (MDR) and non MDR. Then DNA was extracted by CTAB method from the positive colonies. Sequences were amplified by PCR and after denaturizing, hybridization with Streptavidine peroxidase enzyme was performed by Line reverse blot method. Radiography was done after adding the Luminoscense and membrane onto the X-ray films.
    Results
    Serotypes were divided into 9 groups (Beijing/ CAS1/ Haarlem / U/ T2/ T1/ EAI3/ EAI2 and CAS2). Most of the strains were from Haarlem (27%) and CAS1 (25%) groups. Two strains were also identified in this method that belonged to Mycobacterium bovis.
    Conclusion
    Spoligotyping method is an easy, rapid and sensitive test in order to identify Mycobacterium tuberculosis complex strains.
    Keywords: Spoligotyping, Mycobacterium Tuberculosis, TB patients
  • F. Heidari *, P. Farnia, J. Noroozi, A. Majd, E. Tajedin, Mr Masjedi, A. Velayati Page 33
    Background And Objective
    Identification of atypical mycobacterium (Non tuberculosis Mycobacterium NTM) is important because of the worldwide propagation of these organisms. Recently, molecular studies have identified the specific loci for mycobacterium species by DNA - finger printing methods, but these methods are time-consuming and expensive. In this study, in addition to hsp65 PCR-RFLP method, QUB3232 locus was evaluated for differentiation of atypical mycobacterium from mycobacterium tuberculosis complex.
    Materials And Methods
    This study was performed on 371 pulmonary and non pulmonary specimens separated from patients with the symptoms of pulmonary tuberculosis (PTB). After the isolation and culturing of mycobacterium strains using the Lowenstein Jensen media, biochemical tests including production of Niacin, Catalase activity, Nitrate reduction, pigment production and growth rate were performed. Drug susceptibility testing was performed by proportional method. DNA extraction was performed by phenol-chloroform method. hsp65 gene was amplified by PCR. Subsequently the amplicons were digested with three restriction enzymes namely AvaII, HphI and HpaII and electrophoresed on 3% agarose gel. QUB3232 locus was also evaluated for differentiation of atypical mycobacterium and mycobacterium tuberculosis complex.
    Results
    Out of 371 isolates, 32 (8.6%) were multi-drug resistant TB (MDR-TB), 184 (49.5%) were susceptible and 155 (42.5%) were non MDR (combined resistance) that 15% of MDR cases and 25% of non MDR cases were non tuberculosis mycobacterium. Out of 31 slow growing isolates, 58% were M. simiae and 19% were M. kansasii. The sensitivity of QUB3232 locus for differentiation of the atypical mycobacterium from mycobacterium tuberculosis complex was 80%. From the total of 43 NTM samples, 12 (27.9%) were rapid growing and 72% were slow growing.
    Conclusion
    QUB3232 locus has the high discriminative power for differentiation of atypical mycobacterium from the mycobacterium tuberculosis complex, therefore, it can be used as a substitute for PCR-RFLP method.
    Keywords: Atypical mycobacterium, VNTR, QUB3232 locus
  • S. Anoosheh *, P. Farnia, M. Kargar, M. Kazem Poor, S. Seif, J. Noroozi, Mr Masjedi, A. Velayati Page 45
    Background And Objective
    Tuberculosis (TB) caused by Mycobacterium tuberculosis, is an infectious disease in human which kills nearly three millions of people annually. Approximately, one - third of the world populations are infected with this bacteria and 5 - 10 % of them develop the active form of the disease. Individuals are different in susceptibility to TB infection. These differences might be due to the host characteristics especially genetic factors. TNF-α as a pro-inflammatory cytokine, play a key role in host defense against tuberculosis. Presence of mutation in this gene can influence the effectiveness, performance and capability of immune responses against TB infection. The Aim of this study was to investigate the frequency of TNF-α gene polymorphisms and its relation with susceptibility to the pulmonary TB.
    Materials And Methods
    Sixty healthy controls and 60 TB patients were enrolled. Genotype of TNF-238, TNF -244, TNF-308, TNF -857 and TNF-863 were determined using PCR-RFLP method. The results were analyzed by Fisher Exact and χ 2 tests using SPSS v.14 and evaluated with Hardy–Weinberg equilibrium.
    Results
    The results of this study showed a significant difference in TNF-308 and TNF -857 regions between the control and study groups (P < 0.05).
    Conclusion
    Presence of mutation in TNF-308 and TNF -857 regions may increase the host susceptibility to mycobacterium tuberculosis and genotyping of these regions can be used for screening of the high risk individuals.
    Keywords: Pulmonary Tuberculosis, Polymorphism, TNF, ?
  • S. Setodeh, Sn Hoseini *, Sn Mousavinasab, Mh Moghimi, D. Nazemi Salman, A. Shaghaghi, M. Nazarian Page 55
    Background And Objective
    Due to fears of postoperative complications following upper gastrointestinal surgeries (UGI), fasting before bowl function recovery is a traditional practice, but fasting following elective surgery is controversial. The aim of this study was to compare early oral feeding versus traditional oral feeding in patients who underwent UGI surgeries.
    Materials And Methods
    Fifty two patients who underwent UGI anastomosis or surgery for various reasons were randomly divided into early oral feeding (EOF) group and traditional oral feeding (TOF) group. The nasogastric tube (NGT) removal time, tolerance of oral feeding, ileuses, nausea and vomiting, vital sign before and after surgery, postoperative stay, patients’ satisfaction and complications were recorded.
    Results
    The mean time of NGT removal was 1.62 ±0.49 and 4.61±1.99 days in EOF group and TOF group respectively (p=0.0005). The mean start time of oral feeding was 2.04 ± 0.19 and 5.87 ± 1.32 days in the EOF group and TOF group respectively (p=0.0005). Tolerance of oral feeding was seen in 24 (92.3%) patients and 21 (91.3%) patients in the EOF and TOF groups respectively. Duration of hospital stay following surgery was 5.62 days in the EOF group and 8.04 days in the TOF group. 24(92.3%) out of 26 patients in the EOF group were satisfied with oral feeding that started in the second postoperative day. 13 patients (56.5%) complained of delay feeding in the TOF group.
    Conclusion
    The results of the present study suggest that early oral feeding following upper gastrointestinal anastomosis or surgery is safe and can result in a shorter hospital stay and less cost.
    Keywords: Early oral feeding, Upper gastrointestinal surgery, NGT
  • A. Moradi, A. Karami *, A. Hagh Nazari, Z. Ahmadi, R. Soroori Zanjani, Sm Javadi Page 66
    Background And Objective
    There are several techniques for the diagnosing of salmonella infectious. Several molecular methods such as PCR and hybridization assay have recently been used for the detection of this bacterium. However, these methods require precision instruments for amplification and complex procedures, which are the major obstacles to the widespread use of these methods in relatively small scale clinical laboratories, clinics and the filed laboratories. Recently, a new, rapid and sensitive technique called loop-mediated isothermal amplification (LAMP) was developed.
    Materials And Methods
    In this study we used 7 different strains of salmonella to compare the PCR with LAMP method. For PCR test we used thermocycler, but The LAMP reaction can be conducted under isothermal conditions by using only one type of enzyme and four primers recognizing six distinct regions. The most important merit of this method is that no denaturation of the DNA template is required, so, technique is simple and no need to thermocycler machine and several temperatures cycles.
    Results
    Conventional PCR method for the detection of Salmonella with standard thermocylcer takes 3 hrs but, with LAMP method we were able to amplify and detect the salmonella in very simple thermal block made in IRAN. After Optimization of the process it was possible to rapidly detect and identify Salmonella typhi bacteria within 90 minutes. This method was also 100 times more sensitive comparing to the PCR method.
    Conclusion
    According to the results, comparing LAMP isothermal amplification method for detection and identification of Salmonella with conventional PCR we have been able to determine the simplicity, speed (3 times) and the superior sensitivity(100 times) of the LAMP to PCR method. This Method is more simple, faster and cheaper (10 times). Another advantage is independence to cycle's temperature and thermo-cycling and replacement with one thermo block which is very simple, inexpensive and made in inside the country.
    Keywords: Salmonella, Isothermal, PCR, DNA, LAMP
  • H. Rahmanpour *, R. Heidari, Sn Mousavinasab, F. Sharifi, S. Fekri Page 79
    Background And Objective
    Polycystic ovarian syndrome (PCOS) is the most common endocrine disorder among reproductive-age women. There is very little information about the prevalence of PCOS in Iran. With regard to the symptoms of PCOS which begin after menarche and regarding to its side effects on women's health, we aimed to determine the prevalence of PCOS in adolescents in Zanjan, Iran.
    Materials And Methods
    In this descriptive community based study, 1882, 14-18 year old adolescents were randomly selected from Zanjan schools. The presence of PCOS was determined by the presence of olygomenorea, hirsutism, acne and androgenic alopecia. For correlation between PCOS and obesity, BMI and central obesity was evaluated. Statistical analysis was performed using K2 test.
    Results
    PCOS was present in 54(2.9%), hirsutism was present in 161 (8.6%), acne was present in 220 (11.7%), androgenic alopsia was present in 130(6.9%) and menstrual irregularity was present in 281 (16.9%) of the cases. The prevalence of central obesity and over weight did not differ among the studied groups.
    Conclusion
    The prevalence of PCOS in our study was similar to the results reported from other societies. With regard to PCOS side effects, we suggest that the diagnosis and treatment of PCOS is better to be started from adolescence.
    Keywords: Polycystic ovary syndrome, Hirsutism, Olygomenorea, Central obesity
  • K. Ghadiri *, P. Ahmadi, R. Abiri, Sa Saidzade, H. Babaei, A. Salehi, S. Vazirian Page 89
    Background And Objective
    Urinary tract infection (UTI) is one of the most common bacterial infections in the childhood which could result in chronic renal failure and hypertension. Antibiotic resistance is increasing due to widely using of antibiotics. The aim of this study was to determine the MIC of antibiotics which are using in the treatment of UTI in children by E-test.
    Materials And Methods
    In this descriptive study, 87 E.coli strains were isolated from the urine samples of the patients with UTI. E.coli antimicrobial susceptibility was determined using E-test. The MIC for each antibiotic was determined and classified using NCCLS criteria.
    Results
    Eighty seven urine samples were collected from 57 girls (65.5%) and 30 boys (34.5%). The mean age for girls was 61 months and for boys was 41 months (p=0.015). The MIC (50 and 90 percentiles) for each antibiotic was as fallow: Ampicillin (256, 256), Amikacin (1/5, 4/8), Gentamycin (0.38, 32), Nalidixic Acid (1/5, 256), Ceftriaxon (0.023, 32), Cefixim (0.19, 256) and Trimethoprim-Sulfamethoxazole (32, 32). The antibiotic susceptibility rate for each antibiotic was as fallow: Ampicillin (21.8%), Amikacin (92%), Gentamycin (75.5%), Nalidixic Acid (64/4%), Ceftriaxon (72/4%), Cefixim (65/5%) and Trimethoprim-Sulfamethoxazole (41/4%).
    Conclusion
    This study showed that the antibiotic resistance of E.coli was very high. Due to increasing rate of E.coli resistance to Ampicillin and Cotrimoxasole in children, it is better to reconsider the empirical therapy with these antibiotics. Since in this study a lower resistance rate of E.coli was observed for Amikacin and Gentamycin therefore, we could suggest these antibiotics as alternatives in the treatment of children with urinary tract infection.
    Keywords: E.coli, UTI, E, test, MIC
  • M. Jozpanahi *, A. Karami Page 99
    Meningitis is one of the serious complications of extra pulmonary tuberculosis (TB). TB meningitis is the most common chronic meningitis in the world. Early diagnosis and treatment of TB meningitis will decrease the probability of focal neurological defects in these patients. AFB smear and culture are the methods that routinely are used for the diagnosis of tuberculosis. Polymerase Chain Reaction (PCR) of CSF samples is a specific diagnostic technique to approve the TB meningitis infectious. A 26 years old woman with a 10 days history of continuous global headache, nausea and restlessness referred to a neurologist. A brain CT scan without contrast was normal. Then a lumbar puncture (LP) was carried out and CSF sample was analyzed. An aseptic meningitis pattern in the CSF test was observed. All of the other tests were showed to be normal. There was no change in the result of the secondary LP test and CSF analysis that was done less than 24 hours after the first LP. Regarding to the seasonal prevalence of entroviruses, causes of lymphocytic viral meningitis was ruled out. Tuberculin Skin Test (TST) was positive in this patient. The PCR of CSF sample for TB was positive. So the diagnosis of TB meningitis was approved and treatment was started. The patient had a good condition after one year of treatment. Since the TB infectious has a variety of presentations that could be unusual, we should think about TB in patients with similar manifestations of meningitis and pneumonia. Due to its specificity, PCR in these conditions is a very helpful method for TB diagnosis as it can detect few copies of bacilli in biological samples.
    Keywords: Tuberculosis, Chronic meningitis, PCR